Skip to main content
 

Budakörnyéki vasút

Budakörnyéki vasút

11%

Állomások:

Budakeszi

A vonalra 5 állomást terveztem. A kiindulópontja a vonalnak Budakeszi vasútállomás lenne, mely a Telki út déli oldalán elhelyezkedő, három vágányos létesítmény lesz. A vonalat úgy tervezik, hogy első szakasza idáig tartana és a későbbiekben egy komplett hálózatot kiépíteni. A vasút többekközött érintené későbbiekben Zsámbékot, Perbált, Tinnyét. Budakeszi állomás vágányzata Piliscsabáéra fog hasonlítani. Itt található lesz két fővágány, ami a későbbiekben továbbépül, valamint egy mellékvágány, amit végállomásként használhatnak majd a szerelvények.

 

Budakeszi alsó mh.

Egy egyszerű, egy vágányos megállóhely lesz a Bianka utca mellett.

 

Törökbálint mh.

Szintén egy vágányos megállóhely lesz, mielőtt még a hegyeshalmi vonalba becsatlakozik. Innen könnyen elérhető lesz a fővonal állomása. A megállóhely mellett egy buszforduló is kialakításra kerül a törökbálinti viszonylatoknak.

 

Budaörs mh.

A jelenlegi állomás rossz elhelyezkedése miatt egy új intermodális csomópont kialakítását tervezi a város, amely az autópályák bevezetője alatt, a Sport utcai bevásárlóközpontok magasságában lesz kialakítva. A jelenlegi állomás utasforgalma szünetelni fog.

 

Budapest – Kelenföld

A vonal végállomása.

Az állomások két Flirt egység befogadására lesznek alkalmasak.

A Zsámbék-medence már évek óta küzd a megnövekedett autósforgalom miatt. Ennek legnagyobb elszenvedője Budakeszi, ahol egy úttá összecsatlakozik a Telki, a Pátyi és a legforgalmasabb Budaörsi út. Naponta autók tízezrei haladnak át a kisváros Fő utcáján. Az elmúlt időszakban több ötlet is felmerült a forgalom enyhítésére. Ilyen például a buszsáv, az M0-ás autóút nyugati szektora, esetleg egy elkerülő út a város nyugati oldalára, mely a Tesconál indulva, a Bianka utcán keresztül keresztezné a Pátyi utat, a Telki utat és valahol a Szanatórium utca és a Országos Korányi Intézet között csatlakozna be a Budakeszi útba. Ezáltal a városba csak célforgalom jelleggel szabadna bemenni. Több közösségi közlekedési fejlesztés felmerült az évek során. IIlyen például az előbb említett buszsáv, de régebben felmerült az 58-as visszaépítése is, ami alagúton keresztül érte volna el Budakeszit, vagy például a fogaskerű, de a tramtrain ötletét is felvetették. Azóta a környék, a Budakeszi járás inkább a rendes, nagyvasútat támogatja. Pontos nyomvonal és elképzelés még nem létezik. Több helyen más elképzelések szerepelnek. Az egyik oldalon a Telki utat, a másikon a Tesco-t említik, mint lehetséges végállomás. De nézzük, hogy mit is szándékozok megvalósítani…

Az útvonalról készült térképet ide kattintva érheted el.

Borítóképen szereplő vonat: Flirt (bve.hu)